3 Haziran 2016 Cuma

OSMANİYE - Zorkun Tava

OSMANİYE - Zorkun Tava
Yaz aylarına girdiğimiz bu dönemlerde Çukurova bölgesindeki sıcaklar biz yemeyi sevenlere yemek yeme konusunda zorluklar yaşatıyor. Daha ferah ve serin bir ortamda yemek yeme ihtimali aradığımız doğrudur. :) Sıcak yaz aylarında bu ortam için en iyi yer diyebilirim Zorkun yaylası için.
Zorkun yaylası yaz aylarda binlerce misafiri konuk eden bir yayladır. En güzel tarafları havası suyu ve tavasıdır.
Zorkun tava aslında kasapların yaptığı bir tava olarak bilinir. Siz gidersiniz kaç kişi olduğunuz ve kaç kilo et istediğinizi söylersiniz gerisi kasabın yeteneklerine kalmış bir durumdur. Kasaplarda genelde içine biber, domates soğan ve sarımsak koyarak et ile pişirirler. Size fırından yeni çıkmış taraklı pide almak kalıyor. Zaten genelde Zorkun tavalar yenme ortamı, Zorkun'da bulunan şenlik tepesinde gerçekleşir.


Zorkun tavanın ana maddesi etten oluşur. Domates, biber ve soğan sadece tat için koyulmuş ürünlerdir. Tava fırından tepsi ile alınır ve şenlik tepesine doğru gidilir. Boş bir masaya gazete serilir üstünede tepsi ve sıcak pide ekmeklerle yenilir. Genelde çatak kaşık kullanılmaz ekmek o işi gayet iyi görür. Zorkun tavası tepsiden ekmeği banarak yenir. Kasaplar bu tavayı yapma konusunda oldukça ustalaştıklarında dolayı yağ oranı bizim çukurova bölgesine göre iyidir. Fakat dışarıdan misafiriniz geliyorsa yağlı bulabilir.
Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok: