29 Mayıs 2016 Pazar

ADANA - Ciğerci Mahmut

ADANA - Ciğerci Mahmut
Adana denince akla en başta Adana Kebabı (zırhla çekilmiş etten yapılan kıyma) gelir. Adana gibi bir şehirde kebap yemek biraz ön bilgi isteyen bir durumdur. Adana'da kebap yemenin önemli bazı kısımları vardır. Benim gözlemlediğim en önemli şey, bir tercih yapmamız gerekecek, "Lezzet mi manzara mı?" Benim tercihim her zaman lezzettir. Ama Adana'da kıyma kadar ciğeri de iyi yapan yerler vardır. Bunun içinde Reşat bey mahallesinde bulunan "Ciğerci Mahmut" lezzetiyle gerçekten sıra dışı bir mekandır.

 Sahibi 50 yılı aşkın süredir bu işi yapan saygıdeğer aynı zamanda hala ocağın başında ciğer pişiren bir ustadır. 50 yılın verdiği tecrübe ile ciğer pişirme kıvamını 10 numara bilmektedir. İsterseniz ocak başında bu müthiş lezzeti denerseniz daha keyif alırsınız. Usta ciğerleri ocağa atar atmaz güzel kokular burnunuza gelmeye başlıyor. Ve o ciğerler masaya gelmesi çok uzun sürmese de, kokuları aldıktan sonra insana ömür gibi geliyor. Masaya gelen ciğerler ocağın sıcaklığında altın gibi parlıyor. O parıltı insanın gözünü döndürüyor. Benden tavsiye derin nefes alın ve sakinliğinizi koruyun.

Ciğerlerinize biraz kimyon ekleyin. Salatanıza ekstra tuz atmanıza gerek yok. Salata yeni yapılmış, ekşisi ve tuzu kıvamındadır. Bunun kıvamında olması da salatanın yeni yapıldığının kanıtıdır. Tuzu önceden atılan salata söner ama buranın salatası oldukça canlı ve lezzetli duruyor. Bu salata ile ciğerin buluşması tarif edilmez bir lezzet. Bu arada salata ekşisi turunç ekşisidir. Bu ekşide sıradan kebapçı salatalarından ayıran özelliktir. Çünkü günümüzde ne yazık ki kebapçılar hazır nar ekşisi sosu kullanırken, Ciğerci Mahmut taze turunç kullanıyor. Buda apayrı ve orijinal bir lezzet katmaktadır. Bu arada benden size tüyo yağlı ekmek isteyin. Ciğerle o salatanın birlikteliği lavaştan çok pideyle denemek lazım ki pidelerde istediğiniz takdirde yağlı acılı olarak geliyor. Ocakta ısıtılmış hafif gevremiş ekmek içine koyduğunuz ciğeri tekrar ısıtmaktadır. Aslına bakarsanız yağlı acılı ekmeğin içine bir şey koymanıza gerek yok. Öylede dürüm yaparak yeseniz hiç yanlış olmaz. Bu arada 1 porsiyon ile doymayacağınızı anlarsanız ciğerlerinizi bitirmeden yarım porsiyon daha söylerseniz sizin için ara vermeyen bir lezzet olur.
Kesinlikle denenmesi gereken bir lezzet. Ciğeri ile salatasıyla ve el yapımı ayranıyla bu lezzeti ciğer seven sevmeyen herkesin denemesi lazım.

Hiç yorum yok: