27 Mayıs 2016 Cuma

Alaçatı Dondurması

Alaçatı Dondurması

Aslına bakarsanız gitmeden biraz çekindiğim bir tatil yeriydi Alaçatı. 4 günlük 19 mayıs tatili fırsat bilerek planladığımız bu kısa tatil için uçak biletlerini alırken araç kiralama fikride hiçte kötü olmayacağını düşündük.(Amaç farklı sahillere gidelim) Aynı şekilde amacımız "Otel Tatili" olmadığı ve daha çok gezmek görmek olduğu için Butik Otel arayışlarına başladık ve "Kayezta Butik Otel" gerek görselleri ile gerekse internette yaptığım araştırmalar sonucu başarılı bir konaklama yeri olarak görünmekteydi. 

Uçak saatimiz öğleden sonra olduğu için Alaçatı ve Kayezta ile buluşmamız akşam güneşinde ancak oldu. Otel oldukça şirin ve güzel olduğu kadar detaycı diyebiliriz. "Kayezta" ismi, aile bireylerinin isimlerinden oluşmaktaymış. Ayrıca 12 odadan oluşan şirin otelin oda isimleri Alaçatı'nın eski mevki isimlerinden oluşmaktadır. Çok şirin olan otelin bahçesi tam bir doğa harikası diyebilirim. Örnek verecek olursak; "Hurmalık, Osmanağa, Yaykın isimli odalardan oluşmaktadır. Aynı zamanda otel konumunun Alaçatı çarşısına olan uzaklığı ise oldukça güzeldir. 

Neyse "Hurmalık" adlı odamıza ulaşıp, valizleri yerleştirdikten sonra bir çarşı turuna başladık. Alaçatı çarşısı oldukça şirin ve ev mimarisi tarihi bir yapıya sahip. Alaçatı yemek konusunda oldukça iyi bir bölge diyebilirim. Bir çok yemek seçeneğine sahipsiniz. Ben en fazla bahsedilen kumru ve söğüş kısmını merak ettiğim için ilk onlara odaklandım. İlk deneyimim kumru oldu. Kumru konusunda adını duyurmuş 2 - 3 mekan bulunmaktadır. Benim ilk tercihim gerek ününden gerekse açlığın verdiği durumdan olsa gerek "Kumrucu Hikmet" tercihim oldu.  Fakat daha sonraki günlerde "Kumrucu Şevki"dende deneme şansım oldu, tat farkı var mı derseniz, bence hemen hemen aynılar, fakat gözlemlerim Şevki'nin daha yoğun bir müşterisi var ve bunla orantılı olarak servisi biraz daha yavaş. Biz Adanalılar için Kumru biraz yavan bir lezzet diyebilirim. Evet kumru ile et ürünlerine kesinlikle doyuyorsunuz ama lezzet yada bir baharat gibi durumlar biraz az geldi bana. Açıkçası kumru konusunda beklentinizi yüksek tutmayın derim. Birde tabi bir porsiyon kumru ile doymak mümkün değil, en azından benim için. Sizde benim gibi doyamazsanız "Söğüş'cüm"ü deneyebilirsiniz. Sakatat ve yeşillikten oluşan bir dürüm desem doğru olur sanırım. Fakat soğuk bir dürüm olduğunu belirtmeliyim. Bence denemelisiniz. Söğüş'çümde aklımda kalan lezzeti ve "Akıl" kısmıdır.

Başlıkta yazdığım gibi en şahsına münhasır ürün ise "Dondurma"dır. Oldukça fazla dondurma çeşiti bulabilirsiniz. Açıkçası "Öpücük" adlı dondurma benim favorim oldu. "Veli Usta" ise denediğim dondurmacılar arasında en beğendiğim diyebilirim. Tabii dondurma konusunda seçenek çok "İmren Han"da denenebilir.

Meyhane konusunda da Alaçatı'da birden çok seçenek bulunmaktadır. Ben gittiğim hafta "Meyhane Şerefe" kendini yenilemişti. Ama hepsinde olduğu gibi meyhane konusunda da seçenek oldukça fazladır Alaçatı'da. "Meyhane Şerefe" mekan içi ve yol kenarı olarak 2 seçenek sunmaktadır. Yol kenarında müzik şiddeti cok az olduğundan sohbet etmek için gidenler orayı seçmesi mantıklı olurken, müzik eşliğinde eğlenmek isteyen içeride bulunmalıdır. Yol kenarındaki masalarda gaz lambası ile aydınlatma otantik bir hava katmış. Mezeleri tam bir Ege ve Girit mezelerinden oluşmaktadır. Tabi ki alternatif yerlerinde olduğunu dile getirmiştim. Mesela "Kaptan'ın Yeri"
   3-4 gün Alaçatı'da tatil yapınca şüphesiz ki deniz ürünleri dışında "Acaba ne yemeliyiz?" sorusu ile karşı karşıya geliyoruz. Bu soru karşısında da en iyi cevaplardan biri, "Kırmızı Ardıç Kuşu" adlı mekanda Pizza tercihiniz bulunmaktadır. Kendine has pizzaları ile Kırmızı Ardıç Kuşu farklılık arayanlara uygun bir mekandır. Yada benim gibi 2-3 günde kebabı dürümü özlediyseniz, "Meşhur Ciğerci Hasan Usta" her ne kadar tablada yapsa da lezzet konusunda çok iyi özellikle köftesi ve yaprak ciğeri oldukça geçerlidir.
Aynbı şekilde Alaçatı'nın pazarı da çok ünlü ve güzel. Meyve sebze bakımında oldukça taze ürünler bulunmakta özellikle enginarlar tarladan yeni koparılmış ve hazırlanmamış bir şekilde oldukça ucuz fiyata satılmaktadır. Ayrıca takı konusunda da fazlaca çeşit var. Pazar yeri kaldığımız otel Kayezta'nın önüne kuruluyor, ve pazar kurulduğu gün araçlarınızı bir gün öncesinden başka bir yere alınması konusunda yer gösteriyorlar. Birde belirtmem gereken bir konu pazarın olduğu gün (yani Cumartesi) aracınızı çok kullanmayın geri park yeri bulmakta sorun yaşayabilirsiniz. Yada o gün aracınızla çıkıyorsanız akşama doğru gelebilmeniz iyi olur.

Alaçatıya gelmişken bence sadece Alaçatı'da kalmak olmaz ki bence planlamanızı araba kiralayarak yapmanızda fayda var. Bu şekilde yaparsanız eğer kesinlikle Urla'ya gitmeniz gerekir. Ben Urla için yola çıkmama rağmen, "Urla Şarapçılık" levhasını görmemle birlikte hedefim değişti açıkçası.  Urla Şarapçılık tesislerine ulaşımımda biraz dar yollardan geçsem de sonunda ulaşmıştım. Şarap sevenlerin buraya kesinlikle uğraması gerektiğini düşünüyorum. Üretim tesislerinde turlara katılabilirsiniz, aynı zamanda şarap tadımı yapabilirsiniz. Gerçekten kaliteli üzümlerle kaliteli şarapların yapıldığı bir üretim yeridir. Aynı zamanda tesisi gezmek için geldiğiniz zaman şarap satın alımlarında %15 indirim yapmaktadır. Aynı zamanda bu tesiste 2 odalı bir otel bulunmaktadır. Huzurlu bir tatil yapmak ve kafa dinlemek için ideal bir otel. Urla Şarapçılık tesisinin biraz ilerisinde Uzbaş Botanik Bahçesi bulunmaktadır.
Ne kadar yolları dar olsa da kesinlikle gittiğime pişman olmadığım bir tesis oldu. Neyse ki asıl hedefim olan Urla'ya doğru yola çıkmıştım. Urla sahil oldukça sakin aynı zamanda manzarası ve havası güzel bir yer. Yolculuğun verdiği yorgunluk ile acıktığımı anladım ve Urla sahilinde "Yengeç Restaurant" adında bir mekanda yemek yemeyi tercih ettim. Açıkçası oldukça beğendiğim bir restaurant oldu. Özellikle balıkları oldukça taze ve pişirimi ideal bir balık pişirimi, ayrıca mezeleri başarılı ve fiyatları da Alaçatı'ya göre abartılı değil. Aslında sadece balık olarak değil ara sıcakları ve kalamar ve ahtapotları da gayet başarılı bir mekan. Kesinlikle denemelisiniz.

Aynı şekilde sabah erken cıkmanız halinde Urla'ya ve Çeşme'ye aynı gün gidebilirsiniz. Çeşme Marina'da gerçekten oturup birşeyler içmek için ve zaman geçirmek için ideal bir mekan, fakat otopark sorunu ciddi bir şekilde var. Kaldı ki özel otoparklar ya çok pahalı yada bana pahalı dediler (1 saati 15 TL)

İzmir Havalananından başlayan gezimiz Adana Şakirpaşa Havalanında son buluyorken, Alaçatı, Çeşme ve Urla kesinlikle görülmesi gerek Türkiyemizin güzel yerleri arasındadır. Kesinlikle pişman olmayacaksınız.







Hiç yorum yok: